The Effect of Soil Amendments on the Uptake of Cadmium by Rice.
Faculty of Environment and Resource Studies, Mahidol University
The Effect of Soil Amendments on the Uptake of Cadmium by Rice.
Faculty of Environment and Resource Studies, Mahidol University
Project Title:
The Effect of Soil Amendments on the Uptake of Cadmium by Rice.
Researcher:
Dr.Chitsanuphong Pratum
This study aims to determine the type of the effective soil amendments for cadmium absorption in the paddy soil. It also investigated the amount of cadmium accumulation in various parts of the rice plants. The research methodology was performed in Completely Randomized Design (CRD), which three replications. The Suphanburi 1 rice variety and 4% of soil amendments (pig manure, dairy cow manure, poultry manure – rice husk, organic compost, and vermicompost) were used for this study. The cadmium contents in each the paddy soil samples were 20, 40, and 60 mg/kg dry weight, respectively. The results found that the rice plants cannot grow wither and die on the 70th day of cultivation at 4% of dairy cow manure and pig manure. In addition, poultry manure – rice husk was highly effective for cadmium adsorption in the paddy soil. Whereas, organic compost can stimulate the roots of the rice plants to absorb cadmium in soil were more. This reduces the accumulation of cadmium in stems, leaves, and especially rice grain. In part of, the investigation of the amount of cadmium accumulation in various parts of the rice plants found that the cadmium accumulation in roots > stems > leaves > rice grain, respectively.
Publishing:
• Chitsanuphong Pratum. 2019. Response of Cadmium Accumulation in Rice (Oryza sativa L. cv. SPR1) Grown with Different Organic Soil Amendments. Pertanika J. Sci. & Technol. 27(1) : 443-458
Key Contact Person:
Dr.Chitsanuphong Pratum
Faculty of Environment and Resource Studies, Mahidol University
08 5295 5339
chitsanuphong.pra@mahidol.ac.th, chitsanuphong.pra@mahidol.edu
นโยบายความเป็นส่วนตัว เว็บไซต์ของมหาวิทยาลัยมหิดลใช้คุกกี้เพื่อจำแนกผู้ใช้งานแต่ละคน โดยทำหน้าที่หลักคือประมวลทางสถิติ ตลอดจนลักษณะเฉพาะของกลุ่มผู้ใช้บริการนั้นๆ ซึ่งข้อมูลดังกล่าวจะนำมาใช้ในการวิเคราะห์รูปแบบพฤติกรรมของผู้ใช้บริการ และมหาวิทยาลัยจะนำผลลัพธ์ดังกล่าวไปใช้ในการปรับปรุงเว็บไซต์ให้ตอบสนองความต้องการ และการใช้งานของผู้ใช้บริการให้ดียิ่งขึ้น อย่างไรก็ตามข้อมูลที่ได้และใช้ประมวลผลนั้นจะไม่มีการระบุชื่อ หรือบ่งบอกความเป็นตัวตนของผู้ใช้บริการแต่อย่างใด อีกทั้งไม่มีการเก็บข้อมูลส่วนบุคคล เช่น ชื่อ, นามสกุล, อีเมล เป็นต้น และใช้เป็นเพียงข้อมูลทางสถิติเท่านั้น ซึ่งจะช่วยให้มหาวิทยาลัยสามารถมอบประสบการณ์ที่ดีในการใช้งานเว็บไซต์สำหรับคุณ และช่วยให้สามารถปรับปรุงเว็บไซต์ให้มีประสิทธิภาพยิ่งขึ้นได้ในเวลาเดียวกัน ทั้งนี้คุณสามารถเลือกตัวเลือกในการใช้งานคุกกี้ได้
Allow All